Festivali i manifestacije

Festivali i manifestacije

 

Kalendar manifestacija 2017

04.02. IstraTrek Motovun

01.05. Prvomajsko druženje (off road, orijentacijska utrka)

02. i 03. 06. Festival Veli Jože

25. – 29. 7. 2017. Motovun Film Festival

21.10.  Festival terana i tartufa

 

Kalendar manifestacija 2016

  • • 1.5. Proslava prvog maja

• 03. i 04. 6. Festival Veli Jože

• 12.5., 9.6., 14.7. Motovun expo, 2.sajam unikatnih istarskih suvenira

  • • 26.-30.7. Motovun film festival

• 7.8. Dan Općine (6.8. Balinjerada)

• 9.10. Fešta od fruti- Kaldir

• 22.10. Festival terana i tartufa

 

 

 

 

"Veli Jože"
Festival "Dani Velog Jože u Motovunu”  održat će se  drugi put ove godine u Motovunu, 5.-6. lipnja 2015. godine.  
Organizatori festivala su OpćinaMotovun, TZ Motovuni  turistička agencija Illustris - travel d.o.o..
Program je tematski podijeljen prema brojnim ciljnim skupinama, od najmlađih do najstarijih generacija, različitih  profesionalnih orijentacija što jamči visoku posjećenosti i uključivanje mnogih interesnih subjekata. Od „kulturnjaka“, mladih parova, turističkih grupa pa sve do individualnih turista, strastvenih ljubitelja povijesti, književnosti i kulture općenito te  ljubitelja gastronomije.


tartufiFESTIVAL TERANA I TARTUFA ( TeTa )

Općina Motovun organizator je festivala sa geografskim porijeklom - Festival terana i tartufa (TeTa). Festival terana i tartufa (TeTa) je jednodnevna izložba i javna degustacija vina terana i proizvoda od tartufa. Najbolje vino te sorte proizvodi se u okolici Motovuna. Potaknuti blagodatima koje okružuju Motovun, izvrstan teran i tartufi, izvrsna su prilika za predstavljanje i ponudu posjetiteljima mogućnost da okrijepe svoja nepca najfinijim okusima karakterističnim za ovo područje a vinarima i tartufarima da na jednom mjestu predstave svoje proizvode široj publici uz promociju, degustaciju i prodaju svojih proizvoda.  Posebnost ove izložbe je nagradna igra u kojoj najsretniji posjetitelji za nagradu dobivaju kolekciju zlatnog terana te proizvode od tartufa. Festival se održava u jeseni kad ove delicije dosežu svoju najvišu moć.


"Fešta od fruti"

Udruga mladih Kaldir domaćin je festivala koji ima za zadaću promociju voća i voćnih prerađevina zahvaljujući agroklimatskim uvjetima. Đemovi, rakije, vino, kompoti, kolači zasigurno su najfinije delicije ovoga kraja. Misija festivala je da kroz izložbu, edukativnie i zabavne programe približe voćarskoj populaciji uvid u važnost voća u svakodnevnoj primjeni. Upoznavanjem tamošnjih proizvođača i obiteljskih gospodarstava prisutni imaju prilike saznati više o voćarskim temama te uvid u pripremu voćnih proizvoda.

 

 

MOTOVUN FILM FESTIVAL

Motovun film festival utemeljen je 1999., a na njemu se prikazuju filmovi nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovi koji se ističu inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Motovun film festival je zapravo višednevni filmski maraton koji se održava koncem srpnja, u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od deset ujutro do četiri sata iza ponoći, uz večernje projekcije na otvorenom i dnevnoj u kino-dvorani. Za posjetitelje je svake godine organiziran kamp koji je izrazito poznat među mladima.
http://www.motovunfilmfestival.com/

 

 

Dan Općine Motovun

Utrka s karićima "Od Ressela do Andrettija"
Sveti Stjepan, zaštitnik Motovuna slavi se prvu nedjelju nakon 3. kolovoza. To je ujedno i Dan Općine Motovun.Tradicionalno se održava utrka ručno izrađenih vozila s kugličnim ležajevima - balinjerama po asfaltnoj podlozi. Spust dužine jednog kilometra niz padinu oduševljava entuzijaste svih uzrasta, ljubitelje adrenalina te svih željnih dobre zabave. Vrhunac događaja je dodjela nagrada najbržima i najoriginalnijem kariću te glazbeni program poznatih imena istarske estradne scene.


Proslava praznika rada - "Prvi maj"

Proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada Motovunjani obilježavaju kroz tradicionalno okupljanje te ga rado iščekuju. Osim tradicionalnog prvomajskog graha posjetioce može zabaviti malonogometni turnir te "Motovun off-road" utrka. Utrka je poznata ljubiteljima brzinske i extreme vožnje diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Ovaj praznik udružuje sportske aktivnosti kroz druženje u prirodi.


Igra na rog

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, prvi dan Korizme, u Motovunu se održava „igra na rog“. Pravila ove zabavne igre koja se igra na cesti od gornjeg groblja do Kanala vrlo su jednostavna: jedan natjecatelj baci volovski rog, a ostali mu svoje drvene palice nastoje dobaciti što bliže.
Prije nego što baci palicu igrač najčešće po, za tu zgodu izmišljenom duhovitom, nadimku pozove sljedećeg bacača.
Pobjednik je onaj kojem na cijeloj dužini staze to najviše puta pođe za rukom.

Kaldirski Kolejani
 Uoči blagdana Sveta tri kralja (5. siječnja) Kaldirštinom od kuće do kuće, čitave noći cijelim krajem prolazi povorka kolejana, čestitara Božića i Nove godine. Pohod započinje blagoslovom vode u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, a onda po starom ritualu kolejani, koje predvode osvijetljena zvijezda i tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar zastaju pred svakim domom, a nakon što ukućane razvesele nekom od tradicijskih božičnih pjesma na dar dobivaju kobasice vino i jaja.


Motovun DOWNTON


IVANJA - 1 dan - 24. lipnja - Kaldir - Udruga mladih kaldir i Mjesni odbor Kaldir
 SV. PANKRACIJE – 1 dan – nedjelja nakon 12. svibnja – Brkač – Mjesni odbor Brkač
BARTULJA - 1 dan - zadnja nedjelja u kolovozu - Sv. Bartol - Mjesni odbor Sv. Bartol