Početna

        

 

 

 
 
Opći podaci

Povijest Motovuna

Mapa Motovuna

Socijalna skrb

Vizija

Naselja na području Općine Motovun

Kontakti

Pristup informacijama

        

 

 

 
Ustrojstvo

Načelnik

Vijeće

Jedinstveni upravni odjel

Mjesna samouprava

Stalna radna tijela

Komisija

 

 

 

        

 

 

 

 
Kultura

Festivali i manifestacije

Arhitektura

Poznate ličnosti

Tradicija

         

                                                    

 

Dokumenti

Program razvoja

Akti i dokumenti

Obrasci za građane

Javna nabava

Natječaji i oglasi

Sponzorstva i donacije 

Tablica ugovora i radova

Prostorni planovi

Investicije - IPARD mjera 301

 

 

 

      

 

Službeni glasnik

 

Financijske potpore
 
Gospodarstvo

Financijska
 izvješća

Političke 
aktivnosti

 

 

 

 

 

 

Poznate ličnosti

 ANDREA ANTICO DA MONTONA

(Motovun, 1470./80? –Venecija, 1540?)skladatelj, nakladnik, grafičar i tiskar
Andrea Antico rodio se u Motovunu oko 1470./80. godine a vjerojatno je umro u Veneciji 1540. godine ili kasnije. Njegov je životopis nedostatan i općenito je još nedovoljno poznat široj javnosti. Nedvojbeno je da je Antico veći dio svoga života proveo u Veneciji i Rimu. Znao je iskoristiti osobni talent i mogućnosti koje je pružala talijanska renesansa. Uspješno se iskazao u raznim područjima ljudskog djelovanja. Među ostalim, ulazi u povijest kao najstariji poznati skladatelj na čitavom današnjem prostoru slavenskoga svijeta kome se tiskaju skladbe. U svjetsku povijest ulazi i kao drugi tiskar. Godine 1501. Petrucci, prvi nakladnik u povijesti glazbenog tiska, izdaje svoje prvo djelo u Veneciji. Drugi je nakladnik Motovunac Andrea Antico koji se javlja 1510. godine. Za razliku od Petruccija, koji upotrebljava pokretne znakove, Antico se koristi drvorezom, najstarijom grafičkom tehnikom. U tekstovima upotrebljava latinicu i gotiku. Skladbe su objavljene čak na četiri jezika - talijanskom, latinskom, francuskom i španjolskom. Kao da je prethodio ujedinjenoj Europi. Papa Leon X. već 1513. godine za Antica rabi termin "miniatore" što ga čini najstarijim poznatim grafičarom u Hrvatskoj. Po svemu sudeći, Antico je u Rimu urezivao portrete i crteže krajolika. Što vrijeme više prolazi, to raste interes za Antica. Talijanski i svjetski glazbeni autoriteti objavljuju radove o njemu i transkribiranu glazbu iz njegovih antologija. Uz to, u raznim publikacijama objavljeno je niz članaka o slavnom Motovuncu, koji je dao veliki svjetski doprinos u promicanju glazbe. Glavni motovunski trg nosi ime ovog velikog čovjeka.

JOSEF RESSEL

(Chrudim, Češka, 1793. - Ljubljana, 1857)šumar - izumitelj brodskog vijka
Čeh njemačkog podrijetla Josef Ressel rođen je u Chrudimu (Češka), a smrt ga je zatekla u Ljubljani. Jedan je od prvih (1816) školovanih šumara u Europi. U Motovun dolazi prvi put 1821. godine gdje upoznaje Jakobinu de Orebich, čiji je otac Julius privremeni carsko kraljevski kotarski komesar i sudac. Ressel s drugom suprugom, Slovenkom Theresijom Kastelic živi u Motovunu od 1835. do 1843. godine. U svijetu se proslavio prvim uspješnim eksperimentom pokretanja parobroda brodskim vijkom održanim u Trstu 1829. godine. Patent za vijak dobio je 1827 godine. Danas u Europi postoji 20-ak memorjalnih ploča i spomenika postavljenih njemu u čast. Dvije šumice, jedna kraj Ankarana a druga u okolici Trsta, nose njegovo ime. Josef Ressel je najpoznatiji u Austriji i Češkoj, a jedan od velikih prohoda njegovoj popularnosti u našoj zemlji je taj što su za vrijeme Motovun film festivala u Motovunu postavljena tri propelera na zidinama ispod motovunskog donjeg trga, koji je nedavno i imenovan po njegovom imenu.

PIETRO KANDLER

(1804. - 1872.)povjesničar
Tršćanin škotskog podrijetla, otac suvremene historiografije Trsta i Istre. Osim profesionalnim odvjetničkim poslom, cijeli svoj životni vijek posvetio je iscrpnim povijesnim istraživanjima diljem Istre. Zastupao je i interese općine Motovun. Napisao je prve turističke vodiče Pule, Poreča i Novigrada (1845). Posthumno je Općina Motovun 1875. godine izdala njegovu knjigu Povijesne bilješke o Motovunu, prvu od triju danas postojećih knjiga koje pišu o povijesti Motovuna. U Motovunu je ulica koja nosi njegovo ime.

 VLADIMIR NAZOR

28 3

(Postire, 1876. - Zagreb, 1949)književnik i političar
Između sedam tekstova književnika Vladimira Nazora, koji su radnjom ili tematikom vezani za Motovun, najpoznatija je pripovjetka «Veli Jože». Pripovjetku u nastavcima prvi objavljuje tršćanski list «Balkan»1907. godine. Kao zasebnu knjigu pripovjetku prva objavljuje Matica slovenska u Ljubljani 1908. godine. Poznata mu je pripovjetka «Boškarina», pjesme «Motovun», «Ban Draganja», «Motovunska šumo», te «Motovunska zvona». Nazor je u Motovunu, po vlastitom pisanju, boravio u dva navrata.

 

 

MARIO ANDRETTI

(Motovun, 1940 )automobilistički as
Mario Andretti slavni automobilistički as, svjetski prvak Formule 1 (1978) i pobjednik utrke «500 milja Indianopolisa» (1969.). Rođen je u Motovunu 1940 godine, trenutno živi i radi u Americi.

banner vertikalni