Poznate ličnosti

 ANDREA ANTICO DA MONTONA

(Motovun, 1470./80? –Venecija, 1540?)skladatelj, nakladnik, grafičar i tiskar
Andrea Antico rodio se u Motovunu oko 1470./80. godine a vjerojatno je umro u Veneciji 1540. godine ili kasnije. Njegov je životopis nedostatan i općenito je još nedovoljno poznat široj javnosti. Nedvojbeno je da je Antico veći dio svoga života proveo u Veneciji i Rimu. Znao je iskoristiti osobni talent i mogućnosti koje je pružala talijanska renesansa. Uspješno se iskazao u raznim područjima ljudskog djelovanja. Među ostalim, ulazi u povijest kao najstariji poznati skladatelj na čitavom današnjem prostoru slavenskoga svijeta kome se tiskaju skladbe. U svjetsku povijest ulazi i kao drugi tiskar. Godine 1501. Petrucci, prvi nakladnik u povijesti glazbenog tiska, izdaje svoje prvo djelo u Veneciji. Drugi je nakladnik Motovunac Andrea Antico koji se javlja 1510. godine. Za razliku od Petruccija, koji upotrebljava pokretne znakove, Antico se koristi drvorezom, najstarijom grafičkom tehnikom. U tekstovima upotrebljava latinicu i gotiku. Skladbe su objavljene čak na četiri jezika - talijanskom, latinskom, francuskom i španjolskom. Kao da je prethodio ujedinjenoj Europi. Papa Leon X. već 1513. godine za Antica rabi termin "miniatore" što ga čini najstarijim poznatim grafičarom u Hrvatskoj. Po svemu sudeći, Antico je u Rimu urezivao portrete i crteže krajolika. Što vrijeme više prolazi, to raste interes za Antica. Talijanski i svjetski glazbeni autoriteti objavljuju radove o njemu i transkribiranu glazbu iz njegovih antologija. Uz to, u raznim publikacijama objavljeno je niz članaka o slavnom Motovuncu, koji je dao veliki svjetski doprinos u promicanju glazbe. Glavni motovunski trg nosi ime ovog velikog čovjeka.

JOSEF RESSEL

(Chrudim, Češka, 1793. - Ljubljana, 1857) šumar - izumitelj brodskog vijka
Čeh njemačkog podrijetla Josef Ressel rođen je u Chrudimu (Češka), a smrt ga je zatekla u Ljubljani. Jedan je od prvih (1816) školovanih šumara u Europi. U Motovun dolazi prvi put 1821. godine gdje upoznaje Jakobinu de Orebich, čiji je otac Julius privremeni carsko kraljevski kotarski komesar i sudac. Ressel s drugom suprugom, Slovenkom Theresijom Kastelic živi u Motovunu od 1835. do 1843. godine. U svijetu se proslavio prvim uspješnim eksperimentom pokretanja parobroda brodskim vijkom održanim u Trstu 1829. godine. Patent za vijak dobio je 1827 godine. Danas u Europi postoji 20-ak memorjalnih ploča i spomenika postavljenih njemu u čast. Dvije šumice, jedna kraj Ankarana a druga u okolici Trsta, nose njegovo ime. Josef Ressel je najpoznatiji u Austriji i Češkoj, a jedan od velikih prohoda njegovoj popularnosti u našoj zemlji je taj što su za vrijeme Motovun film festivala u Motovunu postavljena tri propelera na zidinama ispod motovunskog donjeg trga, koji je nedavno i imenovan po njegovom imenu.

PIETRO KANDLER

(1804. - 1872.) povjesničar
Tršćanin škotskog podrijetla, otac suvremene historiografije Trsta i Istre. Osim profesionalnim odvjetničkim poslom, cijeli svoj životni vijek posvetio je iscrpnim povijesnim istraživanjima diljem Istre. Zastupao je i interese općine Motovun. Napisao je prve turističke vodiče Pule, Poreča i Novigrada (1845). Posthumno je Općina Motovun 1875. godine izdala njegovu knjigu Povijesne bilješke o Motovunu, prvu od triju danas postojećih knjiga koje pišu o povijesti Motovuna. U Motovunu je ulica koja nosi njegovo ime.

 VLADIMIR NAZOR

28 3

(Postire, 1876. - Zagreb, 1949) književnik i političar
Između sedam tekstova književnika Vladimira Nazora, koji su radnjom ili tematikom vezani za Motovun, najpoznatija je pripovjetka «Veli Jože». Pripovjetku u nastavcima prvi objavljuje tršćanski list «Balkan»1907. godine. Kao zasebnu knjigu pripovjetku prva objavljuje Matica slovenska u Ljubljani 1908. godine. Poznata mu je pripovjetka «Boškarina», pjesme «Motovun», «Ban Draganja», «Motovunska šumo», te «Motovunska zvona». Nazor je u Motovunu, po vlastitom pisanju, boravio u dva navrata.

 

MARIO ANDRETTI

(Motovun, 1940.) automobilistički as Mario Andretti slavni automobilistički as, svjetski prvak Formule 1 (1978.) i pobjednik utrke «500 milja Indianopolisa» (1969.). Rođen je u Motovunu 1940. godine, trenutno živi i radi u Americi.

banner vertikalni