OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

Italija – Regija Polesine

Tiskanje brošure “Venecijanska kulturna baština”, jedna je od osnovnih aktivnosti proveden u sklopu projekta “Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu – zajednički korijeni u Venecijanstvu”, zajedničkog projekta Općine Porto Viro, Općine Taglio di Po, Općine Ariano nel Polesine, Općine Motovun, Općine Grožnjan, te Grada Poreča.

Promocija prezentacije brošure održala se 2009. godine u Poreču, na kojoj su sa strane Općine Motovun prisustvovali Elvis Linardon, Predsjednik općinskog vijeća Općine Motovun i Karmen Grubor, Pročelnica JUO Općine Motovun. Predsjednik konzorcija za razvoj Polesine Angelo Zanellato naglasio je na prezentaciji kako se ovim projektom nastavilo putovanje k otkriću mjesta koja čuvaju tragove venecijanstva, znakova koje su ostavila stoljeća prisutnosti Mletačke Republike, mjesta koja mogu pružiti posjetiteljima čaroban ugođaj bogate povijesti i kulture. “Realizirajući ovaj projekt uputili smo se putem koji vodi iz Istre u Veneto i obrnuto, kako bi otkrili mnoga blaga, dokaze zajedničke povijesti prepoznatljive u arhitekturi, u ulicama i na trgovima. Ta mjesta čuvaju sjećanja koja ih združuju i koja treba valorizirati u kontekstu suradnje, kako bi učvrstili onaj most između dvije obale Jadrana – koji obogaćuje, stvara nove ideje, potiče rast i razvoj”.

Cijeli projekt financirala je Regija Veneto, sredstvima osiguranih regionalnim zakonom 15/1994 koji se odnosi na zahvate očuvanja i vrednovanja kulturne baštine koju je u Istri i Dalmaciji ostavila Serenissima. Brošura je tiskana na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku i besplatno će se moći nabaviti u turističkim zajednicama i općinama. U uvodu brošure pročelnica za međunarodne odnose Regije Veneto, gospođa Marialuisa Coppola je zapisala : “Svake godine razne se inicijative provode u ovim područjima, jačajući povijesnu i jezičnu vezu između Veneta , Istre i Dalmacije, koje doprinose očuvanju bogate arhitektonske, povijesne, umjetničke i kulturne baštine venecijanske matrice prisutne na ovom području. U sklopu ovih inicijativa nalazi se i ovaj projekt, u ozračju sve bolje suradnje između lokalnih vlasti dviju obala Jadrana i s ciljem proširenja turističke ponude”.

Motovun je u brošuri prezentiran kao vrlo značajan srednjovjekovni gradić sa bogatom kulturno-povijesnom baštinom (Crkva Sv.Stjepana , Gotičko-romanički toranj-zvonik, Crkva Blažene Djevice Marije od Vratiju, Palača Polesini, Crkva Sv. Ciprijana, Gradska loža, Komunalna palača).

 
Skip to content