OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

Klub branitelja Motovun

Na slavnom putu 154. br HV, koja je dala nemjerljiv doprinos u ostvarenju sedam stoljetnog sna o Hrvatskoj neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti sudjelovalo je oko 5800 pripadnika s područja Pazinštine, Bujštine, Poreštine, i Labinštine. Na tom putu, posebno važan obol dali su Motovunci. Iako Istra i Motovun nisu značajnije izloženi djelovanju neprijateljskih snaga, snažan zov Domovine bio je neodoljiv, pa su brojni naši sumještani napustili toplinu svog doma, svoje obitelji i dotadašnji život i odazivali se u velikom postotku na mobilizacijske pozive i izložili se pogibelji na Ličkoj bojišnici. Nerijetko je odlazilo i po nekoliko muškaraca iz iste obitelji.

S područja sadašnje općine Motovun u Domovinskom ratu sudjelovalo je 86 branitelja, a trenutno ih u općini Motovun još živi 72. Razliku predstavljaju nekolicina prerano preminulih naših sumještana, te nekolicina odseljenih. Ove brojke ne govore previše, ali ako se kaže da je gotovo 40% punoljetnog, do 55 godina starosti, muškog dijela populacije naše općine sudjelovalo u ratu, onda to predstavlja rijedak slučaj ovako velikog udjela neke lokalne zajednice koja nije bila u neposrednom zahvatu bojišnice na cijelom prostoru Hrvatske.

Motovunci su dali doprinos od prvih dana ustrojavanja brigade i obnašali visoke dužnosti kao važan dio Zapovjedništva brigade, pa i u zapovijedanju Pazinskom bojnom, a zato su i dobitnici nagrada do razine Ministra obrane Republike Hrvatske, kao i najviših državnih odlikovanja.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Pazinštine osnovana je 6. prosinca 2001. godine u Spomen domu Pazin, kao samostalna županijska udruga s osnovnim ciljem okupljanje pripadnika 154. brigade HV-a. Udruga djeluje na području Grada Pazina i općina Motovun, Karojba, Tinjan, Gračišće, Lupoglav, Cerovlje i Sveti Petar u Šumi. Kao izraz potrebe približavanja braniteljskoj populaciji, 2015. godine na području općine Motovun formira se Klub branitelja Motovun koji djeluje pri Udruzi Hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine. Zadaci i cilj Udruge a tako i kluba Motovun je : njegovanje i vjerodostojno tumačenje vrednota Domovinskog rata, čuvanje stečevina Domovinskog rata, pružanje pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji u rješavanju temeljnih egzistencijalnih problema u suradnji s Ministarstvom branitelja, gradskim i općinskim vlastima.

U svim aktivnostima Udruge, Klub Motovun aktivno sudjeluje, a to su posjet prvoj crti bojišnice u Lici i posjet mjestu pogibije suboraca kao i posjet grobu preminulom branitelju na groblju Pazin, sportski susreti između udruga koje gaje tradicije 154. brigade, vojnom mimohodu Istarske županije u Puli i drugim aktivnostima. Pojedini članovi kluba aktivno su sudjelovali u izradi monografije „154.brigada HV u Domovinskom ratu“ i stalnog postava Izložbe, te pripremi i realizaciji svečane akademije povodom 25 godišnjice osnivanja 154. brigade HV u Spomen domu Pazin na kojoj se okupilo oko 500 branitelja. Klub Motovun organizirao je i predavanje na temu: Reguliranje statusa branitelja i njihova prava koja proizlaze iz Zakona o braniteljima. Povodom dana Općine Motovun klub postavlja izložbu slika i eksponata u prostoriji hotela Kaštela Motovun na temu „Motovunci u Domovinskom ratu“.

Predsjednik Kluba branitelja Motovun: Denis Beletić – 0998026210

Skip to content