OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

Međunarodna suradnja

Suradnja Općine Motovun i Regije Veneto temelji se na zajedničkoj provedbi projekata, odnosno njihovim sufinanciranjem projekata obnove sanacije zidina i ostalih kulturnih spomenika Motovuna (Callidovih orgulja i zvonika Crkve Sv. Stjepana) temeljem Zakona o očuvanju i valorizaciji venecijanske kulturne baštine (Zakon br.15/94.), a započeta je 2002. godine.

U razdoblju od 8 godina zajednički je provedeno niz projekata, od kojih su neki još u tijeku, a neki se planiraju za budućnost:

•sanacija komunalne palače – PROJEKT OBNOVE RENESANSNOG PROČELJA, prijavljeno u 2009. godini za 2010. godinu

•sanacija župne Crkve Sv. Stjepana – 2. faza, prijavljeno u 2009. godini za 2010. godinu

•sanacija motovunskih zidina, razdoblje provedbe : odobravanje sredstva u 2003., 2005., 2006. i 2007. godini

•sanacija komunalne palače – izrada projektne dokumentacije, razdoblje provedbe : 2009.

•restauracija Callidovih orgulja iz župne crkve Sv. Stjepana, razdoblje provedbe : 2004.-2006.

•restauracija pjevališta – drvenog podesta Callidovih orgulja iz župne crkve Sv. Stjepana, razdoblje provedbe : 2004.-2006.

•sanacija crkve Sv. Stjepana – sanacija, razdoblje provedbe : 2006.-2009.

•sanacija zvonika crkve Sv. Stjepana, razdoblje provedbe : 2008., 2009.

Preko Regije Veneto proveden je i projekt “Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu – zajednički korijeni u Venecijanstvu “, a koji je povezao i objedinio područja općina regije Polesina (Porto Viro, Taglio di Po, Ariano nel Polesine ) i Istarskih gradova Poreča, Motovuna i Grožnjana.

Tiskanje brošure “Venecijanska kulturna baština”, jedna je od osnovnih aktivnosti proveden u sklopu projekta “Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu – zajednički korijeni u Venecijanstvu”, zajedničkog projekta Općine Porto Viro, Općine Taglio di Po, Općine Ariano nel Polesine, Općine Motovun, Općine Grožnjan, te Grada Poreča.

Promocija prezentacije brošure održala se 2009. godine u Poreču, na kojoj su sa strane Općine Motovun prisustvovali Elvis Linardon, Predsjednik općinskog vijeća Općine Motovun i Karmen Grubor, Pročelnica JUO Općine Motovun. Predsjednik konzorcija za razvoj Polesine Angelo Zanellato naglasio je na prezentaciji kako se ovim projektom nastavilo putovanje k otkriću mjesta koja čuvaju tragove venecijanstva, znakova koje su ostavila stoljeća prisutnosti Mletačke Republike, mjesta koja mogu pružiti posjetiteljima čaroban ugođaj bogate povijesti i kulture. “Realizirajući ovaj projekt uputili smo se putem koji vodi iz Istre u Veneto i obrnuto, kako bi otkrili mnoga blaga, dokaze zajedničke povijesti prepoznatljive u arhitekturi, u ulicama i na trgovima. Ta mjesta čuvaju sjećanja koja ih združuju i koja treba valorizirati u kontekstu suradnje, kako bi učvrstili onaj most između dvije obale Jadrana – koji obogaćuje, stvara nove ideje, potiče rast i razvoj”.

Cijeli projekt financirala je Regija Veneto, sredstvima osiguranih regionalnim zakonom 15/1994 koji se odnosi na zahvate očuvanja i vrednovanja kulturne baštine koju je u Istri i Dalmaciji ostavila Serenissima. Brošura je tiskana na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku i besplatno će se moći nabaviti u turističkim zajednicama i općinama. U uvodu brošure pročelnica za međunarodne odnose Regije Veneto, gospođa Marialuisa Coppola je zapisala : “Svake godine razne se inicijative provode u ovim područjima, jačajući povijesnu i jezičnu vezu između Veneta , Istre i Dalmacije, koje doprinose očuvanju bogate arhitektonske, povijesne, umjetničke i kulturne baštine venecijanske matrice prisutne na ovom području. U sklopu ovih inicijativa nalazi se i ovaj projekt, u ozračju sve bolje suradnje između lokalnih vlasti dviju obala Jadrana i s ciljem proširenja turističke ponude”.

Motovun je u brošuri prezentiran kao vrlo značajan srednjovjekovni gradić sa bogatom kulturno-povijesnom baštinom (Crkva Sv.Stjepana , Gotičko-romanički toranj-zvonik, Crkva Blažene Djevice Marije od Vratiju, Palača Polesini, Crkva Sv. Ciprijana, Gradska loža, Komunalna palača).

Predstavnici Općine Motovun Karmen Grubor, Efrem Močibob, Edi Bellini i poljoprivredni savjetnik u MIH-u Đanfranko Pribetić sudjelovali su u Aquili u talijanskoj regiji Abruzzo u valorizaciji i ocjenjivanju projekta »Valeno«, koji su od lipnja 2004. do rujna 2007. zajednički provodili Sveučilište u Aquili, Općina Tollo, Enoteka regije Abruzzo te Općine Motovun i Vrbnik na Krku, uz stručnu pomoć Poljoprivrednog odjela u Poreču, Veleučilišta iz Rijeke. Osnovni ciljevi projekta su razmjena znanja i međuregionalna suradnja, razvoj lokalne ekonomije (suradnja prilikom uzgajanja grožđa i proizvodnje vina), te jačanje kapaciteta za pristup i otvaranje prema europskom tržištu.

Tijekom tri godine u Italiji su, uz njihove autohtone sorte grožđa, istraživane i naše – motovunski teran, malvazija te vrbnička žlahtina. Ovaj projekt vrijedan 872 tisuće eura financirao je Europski fond za regionalni razvoj, u sklopu programa prekogranične suradnje jadranskih regija. Uz razmjenu iskustava sudionici su radili na programima pomoći u proizvodnji, analizi i prodaji vina te utjecaju ove djelatnosti na lokalno gospodarstvo. Posebno su se pozabavili modernizacijom i inovacijama u proizvodnji, vrednovanjem tipičnih autohtonih proizvoda te istraživanju njihovih ljekovitih svojstava. U sklopu projekta na području Motovuna bila je instalirana meteorološka stanica, te je Poljoprivredni odjel u Poreču Veleučilišta iz Rijeke vršio mjerenja i izračunavao potrebne podatke i analize za projekt. Planirao se nastavak projekta, te mogućnost trajnog instaliranja meteorološke mjerne stanice na području Motovunštine gdje su zasađeni vinogradi. To bi pomoglo vinogradarima da u skladu s vremenskim prilikama poduzimaju zaštitne mjere. No, to se kasnije nije uspjelo realizirati zbog proceduralnih problema oko dozvola za instalaciju i ugrađivanje. Sudjelovanje u »Valenu« veliko je priznanje za autohtona motovunska vina, ali i njihovu promociju u Europi.

Na 6 švicarskoj internacionalnoj izložbi turizma: „iViaggiatori“, predstavnici Motovuna uspostavili su prijateljske odnose i sa predstavnicima Općine Paxos. Načelnik otoka Paxosa iz Grčke bio je veoma otvoren za suradnju, te se delegacija Općine Motovun dogovorila sa delegacijom Općine Paxos kako će na bilo koji način uspostaviti suradnju i prijateljstvo, a u cilju zajedničke suradnje u rješavanju tekućih problema koji su slični na našim općinama, i mogućnosti suradnje prilikom izrade projekata, osobito onih koji se odnose na mlade i djecu. Slični projekti se u obojim općinama ostvaruju i na području socijalne skrbi, te su došli do zaključka da imaju slične probleme, potrebe i okolnosti po pitanju tematike društvenih djelatnosti, ali i turizma gospodarstva i poljoprivrede, gdje je vrlo razvijeno vinogradarstvo i maslinarstvo. Početna ideja oko zajedničkog prijateljstva krenula je u realizaciju u 2009. godini.

Načelnik Općine Paxos je u siječnju 2009. godine poslao Načelniku Općine Motovun službeni poziv za sudjelovanje Općine Motovun u projektu Cultural village of Europe, kao promatrača iz zemlje nečlanice Europske unije, kojima još službeno nije dopušten ulazak u projekt, ali se Načelnik Općine Paxos dogovorio sa načelnicima ostalih Europskih Općina da prime Načelnika Općine Motovun kao promatrača na sastanku, koji se održao 4. i 5. travnja 2009. godine u Tommerup-u u Danskoj. Načelnik Općine Motovun izrazio je interes za suradnjom i uključenjem u projekt, te se zahvalio, ali nažalost zbog procjene velikog tereta na proračun koji bi prouzročili ovi nepredviđeni troškovi, te drugih obaveza morao je ovaj puta odbiti poziv.

Načelnik Općine Paxos je 1. kolovoza 2009. godine poslao Općini Motovun pismo namjere za ostvarivanje konkretne suradnje u kojem je pozvao motovunsku delegaciju da posjeti Paxos. Načelnik Općine Motovun prihvatio je prijedlog da se sastanu delegacije Općina, te će se konkretne aktivnosti definirati u budućnosti.

– POVEZANOST PUTEM MEĐUNARODNIH PROJEKATA –

Općina Paxos je Općinu Motovun pozvao i da se uključi u projekt Medstone, kao neeuropskog partnera u ovom projektu zaštite kulture i okoliša mediteranskih zemalja. Uključenjem bi se Općini Motovun dodijelio iznos od 26.400,00 Eura, koje bi utrošila u ispunjavanje ciljeva projekta. Načelnik Općine Motovun prihvatio je sudjelovanje u projektu. Planirane aktivnosti i goruće teme projekta su: spoj zaštite kulture i okoliša i njegovanje tradicionalnih tehnika u svrhu zaštite okoliša u cilju rješavanja tekuće problematike prirodnih resursa specifičnih za mediteransko podneblje, te razvoja turizma. Otkriti inovativne načine provođenjem studija i istraživanja na Sveučilištima uključenim u projekt, te zatim provesti pilot istraživanja u uključenim općinama gdje će se dobivene metode primijeniti. Nažalost, projekt Medstone nije odobren na prijavljenom krugu Interreg IV Natječaja.

Na temelju međusobne suradnje i prijateljskih odnosa započetih povezanosti životom i djelom velikog šumara i izumitelja Josefa Ressela, u listopadu 2007. godine po prvi se put delegacija Motovuna na čelu sa Načelnikom, Slobodanom Vugrinec, pojavila na svečanom obilježavanju 150 godina smrti ovog velikog čovjeka u Gradu Chrudim u Češkoj. Prijateljstvo i suradnja nastavila se posjetom delegacije grada Chrudima Motovunu, kada je i Motovun obilježio taj svečani dan u prosincu iste godine. Zbog mnogih stvari koje međusobno povezuju ova dva grada, a prvenstveno život i djelo Josefa Ressela i zajedničko bogato kulturno-povijesno naslijeđe, Gradonačelnik Chrudima poslao je kao prijedlog za produbljivanje suradnje da se gradovi međusobno povežu i temeljem tradicionalnih kulturnih festivala – Motovun film festival i Puppeteers festival u Chrudimu (festival lutaka). U sklopu toga Chrudimska četveročlana delegacija posjetila je jubilarni 10. Motovun film festival 2008. godine.

Tom je prilikom Načelnik Općine Motovun započeo dogovore oko mogućnosti bratimljenja tih dvaju gradova, kojim bi se i službeno zapečatila izuzetna suradnja potaknuta njihovim sličnostima. Načelnik Chrudima je slijedom toga ponovno pozvao motovunsku delegaciju u svoj grad, kako ista nije bila u mogućnosti odazvati se na poziv na Festival lutaka zbog priprema uoči MFF-a. Načelnik Općine Motovun je prihvatio poziv, te je motovunska delegacija u sklopu koje su bili: Efrem Močibob, predsjednik Općinskog vijeća Općine Motovun, Karmen Grubor, v.d. Pročelnice JUO Motovun, Edi Bellini, Vijećnik Općinskog vijeća Općine Motovun i Silvia Šegon referentica za društvene djelatnosti u JUO Motovun, prisustvovala svečanom obilježavanju grada Chrudima koje se održalo dana 05. i 06. rujna 2008. godine.

Zajedničko kulturno umjetničko bogatstvo Motovuna i Chrudima može se uočiti pri samom dolasku u Chrudim. Kvalitetna i bogata gradska zona spomenika, očituje se u dobro očuvanoj srednjovjekovnoj strukturi grada unutar koje je smješten i gradski centar, te glavni trg Josefa Ressela sa svojom spektakularnom arhitekturom iz razdoblja baroka. Sličnost sa Motovunom može se vidjeti i u tome jer je grad Chrudim imenovan kao „Povijesni grad 2002. godine“, a u gradu se nalazi 98 spomenika koji su ušli u registar nepomičnih kulturnih objekata. Dominantan spomenik centra grada je Crkva Blažene Djevice Marije, u kojoj se ispod oltara nalazi i dio ostatka gradskih zidina koje su demontirane.

U Chrudimu se nalazi i Regionalni muzej Josefa Ressela, jedan od najvećih kulturnih investicijskih projekata, koji je najimpresivnija građevina u povijesti grada u kojoj se sada nalazi nacionalni povijesni muzej, te je između ostalog velik dio muzeja osiguran za prikaz života i djela Josefa Ressela.

Vezano za još jednu važnu zajedničku točku Motovuna i Chrudima, tu da su oba domaćini velikih festivala, Motovun – MFF-a i Chrudim – Festivala lutaka, važno je spomenuti da se u Chrudimu nalazi muzej lutkarske kulture. To je muzej izravno povezan sa festivalom lutaka u Chrudimu koji pokazuje kratak pregled povijesti lutkarstva u Češkoj naglašavajući početak lutkarstva i brojne aspekte raznolikosti u umjetnosti izrađivanja lutaka u svijetu.

Izvor: S.Š.

Prilikom posjeta Češkom Gradu Chrudimu, Motovunska delegacija povezala se sa delegacijom grada Partille iz Švedske, koja je iskazala spremnost na pomoć i suradnju prilikom ostvarenja projekata kao što je na primjer izgradnja golf igrališta s kojim imaju puno više iskustva i prakse. Postignut je i dogovor sa predstavnicima grada Partille oko moguće suradnje na nekim projektima, te su ih isti pozvali da posjete njihov gradić koji se nalazi u Općini sa 33.000,00 stanovnika, te krajolikom bogatim faunom i florom kao i Motovun (hrastove šume, rijeka, divljač), a u kojem se uz kulturno i industrijski razvijena područja nalaze i zaštićena područja netaknute prirode.

Posebni prekogranični ciljevi operacije bili su: stvaranje turističke destinacije „Parenzana“ spajanjem postojeće ponude prirodne kulturne i tehničke baštine u zajednički turistički proizvod radi prepoznavanja trase kao kulturno-sportske destinacije; očuvanje trase stare željezničke pruge u Sloveniji i Hrvatskoj i istovremena izgradnja dodatnih kapaciteta biciklističke infrastrukture namijenjene rekreaciji i sportu, vodeći tako širem razvoju turističke infrastrukture; spajanje povijesne ostavštine trase sa rekreativnim i enogastrološkim sadržajima u svrhu stvaranja prepoznatljivog integriranog turističkog itinerera; „brendiranje“ trase, gradova i općina kao integralnog proizvoda za sve ljubitelje prirode, sporta i kulture; jačanje svijesti lokalnog stanovništva i turista o drugim oblicima mobilnosti; promoviranje zdravijeg i ekološki čišćeg prijevoza, te mogućnosti rasterećenja cestovnog prijevoza uporabom bicikala i pješačenjem; povećanje svijesti o razvojnim potencijalima i značaja trase za ruralni razvoj i podizanje svijesti o kulturno-povijesnoj i prostornoj vrijednosti trase radi očuvanja ovakve jedinstvene kulturno-povijesne baštine. Povećanje svijesti o razvojnim potencijalima i značaju trase za ruralni razvoj i podizanje svijesti o kulturno-povijesnoj i prostornoj vrijednosti trase radi očuvanja ovakve jedinstvene kulturno-povijesne baštine, ojačali su suradnju hrvatskih i slovenskih općina te kroz povećanu integriranu prekograničnu ponudu utjecali su na produžetak turističke sezone i gospodarstvo pograničnog područja čija je glavna djelatnost turizam. Neposredni učinci projekta su bili: obnovljena zgrada nekadašnje škole u Tribanu; prenoćište za bicikliste i sportaše; „Ustanova Parenzana“; dvojezična zajednička kineziološka studija; vježbališta na otvorenom sa informativnim pločama; izrađen elaborat; vertikalna signalizacija; rasvjeta u tunelu u Motovunu na solarne kolektore; odmorišta sa postavljenim informativnim pločama; očišćena i obnovljena trase „Parenzane“; sadržajno nadopunjeni muzeji; vizualno nadopunjeni muzeji; paket aranžmani; događaji „Parenzana doživljaji“; studijsko putovanje; četverodnevni tečaj za biciklističke vodiče; prekogranične stručne radionice; prekogranične radionice na temu osvješćivanja ljudi o pojmu zdravlja; objavljeni članci o sadržaju projekta u stranim medijima; „Wine Run Parenzana Magic“; prekogranična „Parenzana Biciklijada“; predstavljanje na sajmu „Eurobike“ u Njemačkoj.

INSiGHTS je projekt kojeg zajedno provode LAG “Središnja Istra” sa TZ-om Općine Motovun, TZ-om Općine Žminj, te TZ-om u sklopu Programa transnacionalne suradnje INTERREG Dunav, usmjeren je na razvoj održivog turizma s naglaskom na autentičnom doživljaju i prirodnoj i kulturnoj baštini. Očuvanje i održivo unaprijeđenje lokalnih resursa u središtu je fokusa razvoja zelenog turizma na uključenim područjima pa tako i na području središnje Istre. U sklopu provedbe projekta, a s ciljem poticanja daljeg razvoja održivog turizma na projektom vezanom području ali i šire, razvijen je vodić s primjerima dobre prakse održivog turizma diljem Europe.

U sklopu projekta INSiGHT izrađuje se Strategija razvojne TZ Općine Motovun, TZ Žminj i TZ Središnje Istre 2018. – 2025.

Skip to content