OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

Novo dječje igralište: Dječje selo Veli Jože

U tijeku su radovi pripreme terena za tematsko dječje igralište Dječje selo Veli Jože, te sanacije opasnih zidova i odrona, na do sada zapuštenom dijelu terena na samom kraju Barbakana. Općini Motovun je ostvarenje ovog projekta omogućilo poduzeće Porsche Croatia koje je doniralo kompletnu opremu i podlogu za naše igralište. Procijenjena vrijednost donacije iznosi 350.000 kuna, a Općina će uložiti i vlastita sredstva u pripremu i ograđivanje terena, te sanaciju urušenih zidova i terena u procijenjenom iznosu od 90.000 kuna, te odraditi radove čija se vrijednost procjenjuje na 20.000 kuna.

teren

Šira javnost je već upoznata sa donacijama poduzeća Porsche Croatia za dječja igrališta na Hrvatskim otocima, čime smo i mi uvidjeli kako je poslovanje ovog poduzeća društveno odgovorno, te posebno osjetljivo prema najmlađima. Općina Motovun kao jedna od Općina usmjerena na dobrobit najranjivijih skupina, a posebno djece, cijeni svako ulaganje u djecu, i osiguravanje boljih životnih uvjeta budućim generacijama, te smo stoga bili slobodni zamoliti Porsche Croatia za potporu projektu Dječje selo Veli Jože. Oni su se oduševili našim projektom, te odlučili ući u partnerstvo s Općinom Motovun, te poduzećem Redox d.o.o., kao izvoditeljem radova.

Kako je sve to krenulo?

Jedan od najvažnijih prioriteta Općine Motovun su djeca i Općina ulaže sve svoje resurse kako bi im omogućili što sretnije i zdravije djetinjstvo. Projekt Dječje selo Veli Jože je projekt čiji je cilj stvaranje sigurnog okruženja za dječju igru, koje nažalost u gradu Motovunu nije postojalo. Željeli smo skloniti djecu s ulice i ostalih opasnih mjesta, te im omogućiti igru i druženje na pristupačnom i sigurnom mjestu.

Kako je Motovun zemljopisno situiran na samom vrhu brda, te zbog svoje srednjovjekovne strukture ne možemo ništa mijenjati u strukturi stare jezgre, jedino moguće mjesto za dječje igralište je bilo podno motovunskih zidina. Dodatni problem bio je taj što je ovaj prostor bio u vrlo ruševnom stanju, te je zahtijevao kompleksne građevinske radove kako bi se omogućilo da se na njemu uredi prostor za potrebe djece. Teren je bio zapušten, zidovi koji ga drže stari i dotrajali i u ruševnom stanju, tako da se cijeli teren postupno urušavao i propadao, te predstavljao i potencijalnu opasnost za šetače u ulici ispod ovog terena. Sanacijom tog terena omogućiti ćemo djeci siguran prostor za igru, ali i stanarima i prolaznicima ulice sanaciju predstojeće opasnost od urušavanja terena, što je bilo samo pitanje vremena kada će se dogoditi.

stepenice

 

Zašto baš tematsko igralište – Dječje selo veli Jože?

Motovun je srednjovjekovni gradić na brdu, nadaleko poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i sačuvanim srednjovjekovnim zidinama. Poznata pripovijetka Veli Jože Vladimira Nazora, čija se radnja odvija u Motovunu, obvezna je lektira osnovne škole, te vrijedna Hrvatska narodna baština. Potaknuti takvim bogatim kulturnim, narodnim, povijesnim i arhitektonskim naslijeđem, Općina Motovun ima u cilju valorizirati i prenositi ponos svog naslijeđa na buduće generacije, naše, ali i strane. Zato osjećamo obvezu da takvu temu uključimo u sadržaj za djecu, obogaćujući hrvatsku narodnu i kulturnu baštinu sadržajem za djecu. Svoj djeci želimo omogućiti da razvijaju svoje motoričke, kreativne i psihosocijalne vještine na kvalitetnim, sigurnim i primjerenim spravama.

U suradnji s našim udrugama, DND Motovun, Udruga mladih Motovun, Udruga mladih Kaldir, Udruga Fotovun, te Dječjim vrtićem Olga ban Pazin (PV Motovun) i Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin (PŠ Motovun), koji nam od početka daju punu podršku, planiramo provoditi razne igraonice, događaje i aktivnosti s djecom održavajući stalno aktivnim projekt Dječje selo Veli Jože. Za uređenje dječjeg igrališta sadnjom bilja i cvijeća, prijavilo se već mnogo volontera, a Općina Motovun se zahvaljuje i lokalnim umjetnicima iz ateliera Art in situ, koji su nam ustupili svoje skice Velog Jože za potrebe projekta, upotpunjujući tako cijelu priču o zajedništvu i radu za dobrobit djece i samo djece!

suhozid

 

I dalje pozivamo sve koji se žele uključiti u dobrovoljne akcije vezano uz projekt Dječje selo Veli Jože, doprinijeti svojim radom, znanjem, sposobnostima u stvaranju boljeg okruženja, zajedništva i radosne dječje budućnosti da se jave u Općinu Motovun (osobno, putem e-maila: silvia.damijanic@motovun.hr ili na tel. 052/681-609; 091/2681 606 (Silvia).

Skip to content