OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

Teta – fešta za 6!

teta ljudi

 

Svake godine, Teta ima sve veću posjećenost. Ove godine prodalo se čak 800 čaša za degustaciju vina, te pripremilo blizu 800 jela sa jelovnika. Gosti su podjednako birali sva tri jela sa menija: domaće fuže sa divljači, domaće tagliatelle sa carbonarom od pancete i tartufa, hamburger sa štrakotom od junetine ili fritule u umaku o medenice i čokolade za desert. Posjetitelji su imali priliku ocjenjivati najbolja vina, te je kao najbolje vino ocijenjen Teran 2013, vina Trapan iz Šišana. 

 

teta7

 

 

Prema stručnoj analizi porečkog Instituta za poljoprivredu najbolje ocjenjeni teran opet je, kao i lani, onaj Vina Benvenuti iz Kaldira (šampionski teran iz 2012. godine). Uz Benvenutija zlatnu medalju dobio je i teran iz lanjske berbe Vina Dešković iz Kostanjice. Odmah za njima srebrnu medalju osvojila su dva terana Vina Tomaz (iz 2012. i 2013. godine), va terana Vina Fakin (teran iz 2014. godine i teran “il primo” iz 2013. godine) te teran rose iz 2012. godine vinarije San Zvanini iz Oprtlja. Broncu je dobio teran Vina Bertoša iz 2014. godine, teran iz 2012. godine San Zvanini i teran “B&M” Vina Fakin iz 2012. godine, dok je počasna nagrada otišla za teran iz 2014. godine Vina Zigante.

Što se tartufa tiče također je bilo vrlo, vrlo zanimljivo. Izvještava A. Dagostin (Glas Istre):

Već drugu godinu zaredom, naslov najvećeg tartufa pripao je Marku Puhu iz tvrtke Natura Tartufi iz Srnegle na Buzeštini.

S primjerkom bijelog tartufa čija je težina na vagi postavljenoj na gradskoj šterni iznosila 835 grama ponovno je pomeo konkurenciju, čiji su primjerci iznosili 565 grama (Zigante tartufi iz Livada) i 145 grama (Miro tartufi iz Motovuna).

“Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i ove smo godine imali sreće otkupiti poveći primjerak. Lokalitet mora ostati tajna, isključivo zbog poslovnih razloga, međutim, pronađen je vrlo blizu prošlogodišnjeg. Već imamo kupca u Hong Kongu, tako da će tartuf za koji dan otići na let prema istoku”, kazao je šampion Puh dodavši da 99 posto svježih tartufa izvoze u zemlje EU, SAD, Kanadu, Singapur, kao i spomenuti Hong Kong. Fotografirani tartufi s početnom cijenom prodaju se konferencijskom vezom licitacijom.

“Tko ponudi više, tamo ide. Ovaj primjerak otkupio je poduzetnik koji organizira privatnu zabavu. Inače, tartufe kupuju distributeri koji ih preprodaju vrhunskim restoranima”, otkrio nam je Puh s kojim su se na motovunskom placu fotografirali kineski turisti koji su bili posebno oduševljeni da će tartuf na put k njihovoj zemlji. Simpatični Puh otkrio nam je i cijenu samog primjerka koja iznosi 115 tisuća kuna.

 teta tartuf

 

Općina Motovun zahvaljuje svim sudionicima 6. Festivala terana i tartufa. Posebne zahvale upućujemo Udruzi umirovljenika Motovun, te svim volonterima bez čijeg velikog entuzijazma, marljivog rada, požrtvovnosti i pozitivne energije ova manifestacija ne bi bila ovako uspješna. Zahvaljujemo i svim posjetiteljima naše manifestacije. Nadamo se da vam je u našem gradiću bilo lijepo i ugodno. Vidimo se na 7. Festivalu terana i tartufa.

 teta13

Skip to content