OPĆINA
MOTOVUN-MONTONA

VAŽNA OBAVIJEST – PROMETOVANJE U MOTOVUNU

REPUBLIKA HRVATSKA

ISTARSKA ŽUPANIJA

OPĆINA MOTOVUN

Motovun, 28. srpnja 2015. godine

 

O B A V I J E S T

Poštovani građani,

U srpnju 2014. godine na cesti prema jezgri starog grada (zavoj kod gornjeg groblja) postavljeni su hidraulični stupići u svrhu reguliranja prometa prema starogradskoj jezgri. Namjera je bila da se sa novom regulacijom prometa osigura svim građanima starogradske jezgre Motovuna parkirno mjesto, a svim građanima Općine Motovun pristup do parkirališta na Barbacanu (zbog dolaska u crkvu, Općinu, poštu itd.). Svi građani Općine Motovun imali su mogućnost dobiti broj telefona putem kojeg su spuštali stupiće kako bi mogli doći do starogradske jezgre.

Stupići su postavljeni na probno razdoblje od godinu dana (važno je napomenuti da Općina Motovun nije platila stupiće i sustav niti prema tvrtci koja je sustav postavila ima bilo kakve obaveze) kako bi se utvrdilo da li je takav način regulacije prometa primjeren i učinkovit. Kroz proteklo razdoblje navedeni se sustav pokazao djelomično učinkovitim. Općina Motovun je u potpunosti nezadovoljna tvrtkom koja je postavila hidraulične stupiće koji su se kroz proteklo razdoblje vrlo često kvarili, a servisere se nerijetko čekalo danima kako bi izašli na teren i otklonili nastali kvar na sustavu. Uz to jedna od glavnih manjkavosti sustava je ograničeni broj korisnika koji se mogu prijaviti na sustav (500 korisnika – brojeva telefona) dok je broj korisnika daleko veći. Kao najveći problem pokazao se sustav u kojim se stupiće spušta pomoću telefonskog poziva što znači da korisnik ne mora biti u neposrednoj blizini stupića kako bi ih spustio. Općina Motovun se odlučila na takav sustav prije svega zbog ekonomičnosti – svi građani su besplatno dobili broj telefona kojeg su zatim koristili kako bi spuštali stupiće. Zbog nesavjesnog korištenja i zlouporabe sustava od strane pojedinih građana sustav se pokazao nečinkovitim.

Zbog svega navedenog komisija za promet Općine Motovun odlučila je prekinuti suradnju sa tvrtkom koja je postavila stupiće i sustav, te započeti suradnju sa novom tvrtkom koja se bavi istom djelatnošću. Od 10. kolovoza 2015. godine stupiće više neće biti moguće spuštati telefonskim pozivom, već će se stupiće spuštati pomoću daljinskih upravljača čime se uvelike smanjuje mogućnost zlouporabe sustava.

Obavještavamo sve građane Općine Motovun da će svoj daljinski upravljač za spuštanje stupića moći kupiti u prostorijama Općine Motovun od 03.08.2015. godine i to svakog radnog dana od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.00 – 14.00 sati po cijeni od 110,00 kn. Umirovljenici će daljinski upravljač moći kupiti po cijeni od 55,00 kn uz predočenje potvrde o primanju mirovine. Korisnici socijalne pomoći dobiti će daljinski upravljač besplatno uz predočenje potvrde Centra za socijalnu pomoć.

GRAĐANI KOJI VEĆ IMAJU DALJINSKI UPRAVLJAČ MOLIMO DA SE JAVE U OPĆINU KAKO BI PRILAGODILI UPRAVLJAČ ZA DALJNJU UPOTREBU, ODNOSNO UPLATILI/ISPLATILI RAZLIKU U CIJENI S OBZIROM NA NOVU ODLUKU.

Dostavljačima će i dalje biti omogućeno prometovanje u dosadašnjim terminima: od 06-11h, te od 16,30-17,30h.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona 052/681609 ili 091/2681606 svakim radnim danom od 7.00 – 15.00 sati.

Zahvaljujemo se svim građanima Općine Motovun na razumijevanju i strpljenju.

Nadamo se da će novi sustav biti pravedniji, učinkovitiji, te da će povećati Vaše zadovoljstvo i kvalitetu reguliranja prometa u našem Motovunu, osigurati svakom stanovniku slobodno parkirno mjesto i smanjiti nepotrebnu gužvu po ulicama starogradske jezgre.

Srdačan pozdrav

OPĆINA MOTOVUN

Skip to content